Szegeden a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a betegélelmezés mostantól saját kezdeményezés keretében valósul meg.


A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) március 1-jétől saját irányítása alá vonja a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegélelmezését. Ezzel a lépéssel a betegelégedettség növelését célozzák meg - közölte pénteken a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-vel.

A közlemény szerint az egyetem a 2023-as vármegyei integráció keretében átvette az egykori deszki Tüdőgyógyászati Kórház főzőkonyháját, amely jelenleg is prémium minőségű ételekkel szolgálja ki a betegeket. Emellett az SZTE Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumában, a korábbi szolgáltatóval kötött szerződés lejáratát követően, 2024-től saját hatáskörben fogja biztosítani a betegélelmezést.

A tapasztalatok alapján az ellátás minősége jelentősen javult, miközben a fajlagos költségek csökkentek, ezért úgy döntöttek, hogy az egyetem Szegeden is saját szervezésben nyújtja a betegélelmezési szolgáltatást.

Az SZTE nyáron fel is újítja a klinikai központ konyhájának épületét, és korszerű tálaló rendszert szerez be a szolgáltatás fejlesztése érdekében. Csaknem kétezer új thermotálcát vásárolnak a hozzá tartozó edényzettel és szállító konténerekkel, amivel biztonságosabbá válik a betegek kiszolgálása és javul komfortérzetük.

Az egyetem folyamatosan integrálja a betegétkeztetést végző szakembereket, így biztosítva a szolgáltatás zökkenőmentes működését. A minőségbiztosításért az SZTE szakképzett munkatársai felelnek, figyelembe véve mind az egészségügyi, mind a logisztikai szempontokat.

A szolgáltatás átszervezése nélkül, naponta, személyenként csaknem ötezer forintba kerülne, az éves kiadás csaknem két milliárd forintot tenne ki. Ehhez képest, a gazdasági számítások alapján, a feladat belső megszervezése jelentős, évi mintegy félmilliárd forintos megtakarítást eredményez, ami fedezetet biztosít a fejlesztésekre és az élelmezés minőségének javítására.

A közlemény szerint a szolgáltatás visszaszervezésének legnagyobb nyertesei a betegek lesznek, akik az eddigieknél is szebb tálalással, még nagyobb szakmai kontrollal az eddigieknél finomabb ételt kapnak majd.

Related posts