Kollagén: valódi csodaszer vagy csak felesleges kiadás? A tudomány most végre tiszta vizet önt a pohárba.

A kollagén, ez a titokzatos fehérje, évezredeken át csendben végezte a dolgát a szervezetünk legmélyebb rétegeiben. Manapság viszont egyre nagyobb figyelem irányul rá az egészségmegőrzés világában, hiszen sokan úgy vélik, hogy a fiatalos megjelenés és az aktív életmód egyik kulcsa lehet. Különböző formákban - legyen az kapszula, por, ital, étel, krém, vagy akár injekció - áll rendelkezésre mindazok számára, akik szeretnék megőrizni külső megjelenésüket és általános jóllétüket. Vannak, akik a bőrük feszességét kívánják visszanyerni, mások az ízületeik védelmét tartják szem előtt, míg megint mások a haj, a köröm és a csontozat egészségére helyezik a hangsúlyt. De milyen reális elvárásaink lehetnek e fehérjével kapcsolatban? Mennyire hatékony a pótlása, és tényleg hozzájárulhat a vonzóbb külsőhöz, vagy az energikusabb mindennapokhoz? Ezen kívül, milyen tévhitek keringenek a kollagén körül - mi az, amit a trendek ígérnek, és mit támaszt alá a tudomány? Érdemes alaposan utánajárni ezeknek a kérdéseknek, hiszen a kollagén világa tele van érdekességekkel és meglepetésekkel, amelyek segíthetnek nekünk eligibilis döntéseket hozni a saját egészségünkkel és szépségünkkel kapcsolatban.
A kollagén a testünk egyik legfontosabb fehérjéje, szinte mindenhol jelen van: a bőrtől az ízületeken és csontokon át egészen a belső szervekig. Ha el akarnánk képzelni, olyan lenne, mint egy erős kötélhálózat, amely a szövetek vázát alkotja: megtartja formájukat, miközben rugalmasan követi mozgásukat.
Ezeket a gondolatokat figyelembe véve jogosan vetődik fel a kérdés: ha a kollagén természetes módon megtalálható a testünkben, mikor és milyen okból érdemes kiegészíteni? Először is fontos tisztában lennünk azzal, hogy fiatalabb korunkban a szervezetünk zökkenőmentesen állítja elő ezt az esszenciális fehérjét. Tehát ami lebomlik, az jellemzően újra termelődik is.
Ráadásul a stressz, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, illetve az intenzív sportolás mind hozzájárulhatnak a kollagéntermelés csökkenéséhez. Ezért fontos, hogy kortól függetlenül támogassuk a kollagénszintézist külső forrásokkal.
Ma már szerencsére rengeteg alternatíva áll rendelkezésünkre, ha kollagénpótlásra vágyunk. A BioTechUSA kínálatában megtalálható mind por, mind folyékony (liquid) állagú kollagén, és ezek különböző kiszerelésekben és ízekben érhetők el. Találhatunk közöttük egzotikus barackos ice tea, zamatos eper-vörösáfonya, frissítő limonádé és ínycsiklandó fekete málna variációkat is, így garantáltan mindenki rátalál a saját ízlésének leginkább megfelelő és legpraktikusabb megoldásra.
Mely kollagéntrendek érdemelnek figyelmet, és melyeket érdemes fenntartásokkal kezelni? Melyek azok a tanácsok, amelyek valóban tudományos alapokon nyugszanak, és melyek csupán vonzó mítoszok? Itt az ideje, hogy tisztázzuk a tényeket a túlzásaktól, és felfedezzük, mi rejlik a kollagén világának színfalai mögött!
Bár vonzóan hangzik, hogy egy kozmetikum kollagént tartalmaz, érdemes tisztában lenni azzal, hogy ennek a fehérjének a molekulái túl nagy méretűek ahhoz, hogy átjussanak a bőr felső rétegén. Ennek következtében ezek a termékek főként hidratáló hatással bírnak, miközben a bőr mélyebb rétegeiben a kollagénszintet közvetlenül nem képesek befolyásolni. Ha a szervezet természetes kollagéntermelését szeretnénk serkenteni, sokkal hatékonyabb megoldás lehet a belsőleg alkalmazott készítmények, mint például italok, porok vagy kapszulák - különösen, ha hidrolizált kollagént tartalmaznak, ami jól felszívódó kollagénpeptideket jelent. Éppen ezért nem érdemes elzárkózni az étrendkiegészítőktől, hiszen ezek általában ebben az előemésztett formában kínálják ezt a fontos fehérjét - figyelmeztetnek a BioTechUSA szakértői.
Sokan mindezen állítások ellenére is elzárkóznak a kollagéntől, mondván, hogy ez is csak egy új "anti-aging" szépségtrend, aminek csak a marketing osztályok örülnek. Ez azonban nincs így. Több klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy a hidrolizált kollagénpeptidek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bőr hidratáltságának és rugalmasságának javításához, sőt, csökkentheti a finom ráncok megjelenését is. Azt azonban érdemes tudnunk, hogy a hatását nem azonnal fejti ki és nem is mindenkinél egyformán: az étrendünk, az életmódunk és a genetikai adottságaink is befolyásolhatják azt, hogy milyen mértékben és milyen ütemben tapasztaljuk meg a pozitívumokat. Általánosságban viszont elmondható, hogy rendszeres fogyasztás mellett 6-12 hét alatt megjelenhetnek a látható eredmények.
Az egészségtudatos életmód alapjai a konyhában kezdődnek, és sokan nem kívánnak ezen túlmenni. Éppen ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a csontlevest, amelyet sokan a természet egyik legkiválóbb kollagénforrásának tartanak. A főzési idő növekedésével egyre több kollagén és más értékes tápanyag szabadul fel belőle. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kollagén, függetlenül attól, hogy milyen formában kerül a szervezetünkbe, először aminosavakra bomlik. Ahhoz, hogy a szervezetünk hatékonyan fel tudja használni, elengedhetetlen, hogy minden szükséges "támogató tápanyag" rendelkezésre álljon. Ide tartozik például a megfelelő mennyiségű C-vitamin, cink, valamint a gyulladásmentes és kiegyensúlyozott fiziológiai állapot.
A kollagén alapvető építőeleme testünknek, de a pótlás módja és formája nem elhanyagolható. A tudatosság kulcsfontosságú ebben a folyamatban. Bár sok termék és ígéret vonzóan hangzik, fontos, hogy ne dőljünk be minden szónak, hiszen nem mindegyik mögött áll valódi hatás. A szépség és egészség elérésében a jól megalapozott döntések segítenek minket, amelyeket egy egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás képez alapként.