Az aratás előtti időszak varázslatos pillanatai, amikor az illatok, színek és a nyugalom összefonódnak. A napfény aranyló fénye átjárja a mezőket, a gabonák pedig már készen állnak a betakarításra. A levegőben a friss föld és a növények természetes aromáj

Évről évre visszatérő vendége vagyok a tallósi levendulamezőnek. A Levandéria tulajdonosa, Rémes Ferenc már jóbarátként fogad, amikor nyaranta egyszer-kétszer feltűnök a levendulasorok között. Ilyenkor már készíti is a citromos-fanyar, mézes-édes levendulaszörpöt a beszélgetésünkhöz. Nem volt ez másként idén sem, és máris mutatja a termékújdonságokat: van már levendulakávé, levendulabor, levendulatea-keverék és levendulacsokoládé a kínálatukban.
Ezek a bokrok már kilencévesek, és bízom benne, hogy még sokáig díszíteni fogják a kertet, hiszen a levendulatövek híresek hosszú élettartamukról. Tavaly ősszel alaposan megvágtuk őket, mivel a sorok már összeértek, és a nagyvirágú növényeink különösen buján nőttek.
A levendulamező nagyon népszerű a környéken. Eleinte inkább a fotósok jöttek és hozták a klienseket családi fényképezésekre. Mára már ez a szokás is megváltozott, inkább látogatók jönnek Szlovákia különböző területeiről, turistaattrakcióként tekintenek a hullámzó levendulamezőre.
A tallósi levendulás varázslatos világában június 30-án zajlott a szüret, ahol a gyönyörű levendulabokrok virágait gondosan leszüretelték, majd a mohosi lepárlóhoz irányították. Itt kezdetét veszi az átalakulás, amikor a levendula illóolajává válik, és különféle levendulatermékek formájában kerül a piacra. Pozsonytól Kassáig, az őstermelői piacokon színesítik a kínálatot, egyedülálló aromáikkal vonzva a vásárlókat. Rémes Ferenc nemcsak a levendula mestere, hanem egy kisebb méhészet büszke tulajdonosa is, így a mézédes levendulaméz is gazdagítja termékkínálatát, különleges ízeket varázsolva a rajongók asztalára.
Az aratás után a levendula másodszor is megmutatja szépségét, de ezúttal már nem olyan ragyogó, mint az első virágzáskor.