Helyezd el ezt a krumplik között, és többé nem fog csírázni a burgonya!


Főzve, sütve, pürésítve vagy akár köretként – a burgonya tényleg minden formájában csodás. Nem csoda, hogy sokan 2-3-5-10 kilós adagokban vásárolják, hiszen mindig jó, ha van belőle otthon. Azonban a boltban csillogó, szép példányok otthon gyakran gyorsan elveszítik varázsukat: puhává válnak, kicsíráznak, és olyanok lesznek, mint egy szomorú fóka. Amikor pedig már bűzlik és ráncosodik, sajnos, az egyetlen hely, ahol végzik, a szemetes.

Bár sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a gondok mögött a nem megfelelő hőmérséklet vagy a túlzott páratartalom áll, a valóságban gyakran csupán annyiról van szó, hogy az élelmiszereket túl közel helyezzük egymáshoz – olvasható a Citymagazine.si cikkében.

Viszont létezik egy könnyen alkalmazható módszer, amely akár öt hónappal is megnövelheti a termék eltarthatóságát, mindezt anélkül, hogy speciális tárolóeszközökre vagy hűtési megoldásokra lenne szükség.

A burgonya romlása leggyakrabban a túlzott gyorsaságú csírázás következménye, amely a környezeti hatásokra adott természetes válaszreakció. Ezen reakciók közül az egyik kulcsfontosságú tényező a más élelmiszerekből származó, bizonyos gázok kibocsátása.

Ennek a folyamatnak az egyik leghatékonyabb természetes gátlója az alma által kibocsátott etiléngáz. Ha csupán egyetlen almát helyezünk el a burgonyák között, a kibocsátott etilén hatására jelentősen lelassul az érési folyamat!

Az eredmény hosszabb eltarthatóság, szilárd szerkezet és finom íz, speciális tartósítási eljárások nélkül.

Az alma megújult funkciója mellett a burgonya tárolásának környezete is elengedhetetlenül fontos. Ideális esetben egy sötét, hűvös és száraz helyiségben érdemes elhelyezni, ahol elkerülhetjük a közvetlen fény- és hőhatások károsító hatásait.

A legjobb megoldás, ha papír- vagy szövetzacskót választunk, mivel ezek lehetővé teszik a szellőzést és meggátolják a nedvesség felgyülemlését. A műanyag zacskók viszont nem ideálisak a tároláshoz, mivel megőrzik a nedvességet, ami felgyorsítja az élelmiszerek romlását.

A hőmérsékletnek mérsékelt szinten kell maradnia, elkerülve a szélsőséges hideget – öt fok alatti hőmérsékleten a keményítő szerkezete megváltozik, ami hatással lehet az ízélményre. Ha a burgonyát szobahőmérsékletnél kissé hűvösebben tároljuk, az jelentősen növeli a stabilitását.

Az alma valóban kedvező hatással bír a burgonyára, azonban nem minden gyümölcs és zöldség bizonyul megfelelő társaságnak a tárolás során. A hagyma, függetlenül attól, hogy vörös, fehér vagy lila fajtájú, olyan gázokat bocsát ki, amelyek felgyorsítják a romlás és csírázás folyamatát. Érdemes tehát körültekintően megválogatni, hogy mit tárolunk együtt, hogy megőrizzük a frissességet és az ízeket!

Ezért lehetőség szerint a burgonyát külön, egy teljesen más helyiségben kell tárolni. Fontos a nedvesség elkerülése is, amelyet a nedves padló vagy a páralecsapódás okozhat - ezért nedves, szellőző nélküli pincékben való tárolása sem ajánlott.

Bár az almatrükk rendkívül egyszerű és hatékony, azért nem árt némi odafigyelés. Egy rothadásnak indult alma hamarosan problémákat okozhat, mivel a romlott gyümölcs a környező gumók állapotát is veszélyezteti. Éppen ezért javasolt, hogy néhány naponta ellenőrizzük az alma frissességét, és ha szükséges, cseréljük ki. Így elkerülhetjük a kellemetlen szagokat, és megóvhatjuk a többi burgonyát a romlástól.

Related posts