Fedezd fel ezt a különleges növényt, amely hazánk földjein is megterem! Ez a csodálatos növény nemcsak hogy rendkívüli jótékony hatásokkal bír, de ráadásul még fogyasztható is. - Agrárszektor

A nagyobb évelő típusú krizantém töveket legegyszerűbb kora tavasszal tőosztással szaporítani. Egyes krizantémok virága teaként, levelei salátaként fogyaszthatók. Az ehető krizantém (Chrysanthemum coronarium) azonban egy lágyszárú, egynyári növény. A margarétára emlékeztető sárga virágai ehetőek, szára, levelei a keleti konyha kedvelt étel alapanyagai. Íze kellemes, nagyon erősen aromás, a zellerre emlékeztető fanyar, pikánsan kesernyés. Virága egyszerű fészekvirágzat. Közepe sárga, szirmai fehérek, és június-júliustól hozza egészen őszig a virágait. Létezik teljesen sárga változata is. A levele sallangokra osztott, szürkészöld, fonákja és széle ezüstös, pihés, a gilisztaűző varádicshoz (Crysanthemum vulgare) hasonló, hiszen azzal rokon növény. De a szeldelt mellett telt levelű változata is létezik.
Levelének enyhén csípős aromája van, amely fűszerezheti ételeinket. Érdemes olyan növények társaságában ültetni, amelyek esetleg vonzhatják a rovarkártevőket, mivel tapasztalatok szerint ez a növény hatékonyan távol tartja őket. A vetést március végén vagy április elején végezhetjük, 1-3 mm mélységben, de gyors növekedése miatt későbbi időpontban is bátran próbálkozhatunk. Fogyasztási célokra a legjobb, ha szakaszosan, két-háromhetente vetünk, így tavasztól őszig mindig friss, zsenge növények állnak rendelkezésünkre. Félárnyékos helyen érdemes nevelni, mivel bár a közvetlen napfényt is kedveli, a hazánkra jellemző forró, száraz nyarak, különösen a délutáni hőség, nem tesznek jót neki. Rendszeres öntözést igényel, mert a szárazság hatására levelei keserűvé válhatnak. Talajigénye nem túlzottan szigorú, de a jó vízáteresztő és tápdús talajokban fejlődik a legszebben. E növény akár nagyobb cserépben is termeszthető, így akár a teraszunkon vagy az erkélyen is élvezhetjük frissességét.
A vetés során fontos figyelembe venni a "minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez" elvét. Ez azt jelenti, hogy a magokat érdemes a talajfelszínhez közeli, maximum 1 mm mélyen elhelyezni. A csírázásra 10 °C feletti hőmérsékleten 1-2 hét várható, ezért érdemes a környezeti hőmérsékletet is figyelemmel kísérni. Ügyeljünk arra, hogy a föld soha ne száradjon ki a növények kicsírázása előtt. A bokrosodás elősegítése érdekében időszakosan érdemes lecsípni a hajtásokat. Az enyhe fagyokat jól tűri, így késő ősszel is szedhetjük a magját, mellyel megalapozhatjuk a következő év termését.
Kínában az erőt megőrző és hosszú életet biztosító növények egyikeként tartják számon. Sárga virágának teája rendkívül jótékony hatással bír: gyulladáscsökkentő és vérnyomás-normalizáló tulajdonságai mellett az emésztési problémákra is megoldást nyújt. Ezen kívül, ha láz vagy meghűlés lép fel, illetve fejfájás gyötri az embert, akkor is érdemes rá támaszkodni; külsőleg pedig a szemgyulladás kezelésére is alkalmazható. A friss levelei remekül illeszkednek a salátákhoz, mivel ízletes kiegészítőként szolgálnak. A bimbója vagy a kinyílt sárga virágú változata pedig egy üdítő, aromás teát eredményez. A kínai konyha hagyományai szerint salátaként való felhasználás előtt a leveleket egy rövid időre forró vízbe mártják, de főzésüket el kell kerülni, mert ettől megkeserednek.
A krizantém nemzetség tagjai közül az indiai krizantém (Chrysanthemum indicum) virága és a kínai ehető krizantém (Chrysanthemum x morifolium) szárított virágai különösen népszerűek teaként való fogyasztásra. Emellett a nankingi ehető krizantém (Chrysanthemum nankingense) és a dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) levelei salátákban és köretekben is megtalálhatók. Ezek a növények hazánkban könnyen termeszthetők, mivel jól alkalmazkodnak az időjárási szélsőségekhez, különösen a szárazabb időszakokban. Azonban, ha szeretnénk, hogy bőségesen virágozzanak és egészségesen növekedjenek, fontos, hogy rendszeresen és alaposan öntözzük őket. A talaj típusa tekintetében nem túl igényesek, de a legjobban azokban a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag földekben fejlődnek, ahol elegendő tápanyagot kapnak a növekedéshez.